VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na een erbarmelijk tweede kwartaal waren alle ogen vorige week gericht op UMG’s omzet op het gebied van streaming. Afgaand op de cijfers uit het derde kwartaal heeft Universal Music Group het pad naar groei weer gevonden. Maar de ambitieuze vooruitzichten die “the world’s leading music company” schetste tijdens de beleggersdag in september, lijken nog ver weg.

Het was vorige week even billenknijpen voor beleggers in UMG. Bij de tweedekwartaalcijfers (21 juli) verloor het aandeel in een klap een kwart van zijn waarde. De omzet uit streaming-abonnementen steeg in het tweede kwartaal met ‘slechts’ zeven procent, terwijl destijds door het analistengilde gerekend werd op een groei van circa 11 procent. Het was de grootste koersval sinds het platenlabel drie jaar geleden naar de Amsterdamse beurs trok. Over het derde kwartaal rapporteerde UMG nu een autonome omzetstijging uit abonnementen op streamingdiensten van ruim 8 procent. Dat is een versnelling ten opzichte van een kwartaal eerder.

Van de laatste acht kwartalen was UMG zes keer in staat om dubbelcijferige groeipercentages te laten zien wat betreft de streaming-abonnementen. Deze inkomsten maken zo’n 40 procent uit van de totale verkopen.

Niet vreemd dus, dat beleggers schrokken van de significante groeivertraging in het tweede kwartaal. Vooral omdat steekhoudende verklaringen voor de terugval uitbleven. UMG liet wel weten dat Amazon en Apple in 2023 hun streamingtarieven hadden opgeschroefd, wat impact had op de groei van het aantal abonnees. Dat raakte dus ook UMG.

Kleine versnelling
Terug naar de derdekwartaalcijfers: om precies te zijn, kwam de omzetgroei bij de abonnementen uit op 8,2 procent bij constante wisselkoersen. Dat was niet alleen een versnelling ten opzichte van vorig kwartaal (6,9 procent), het was ook meer dan waar analisten rekening mee hielden. Hoewel topman Lucian Grainge in zijn kwartaalcijferpresentatie de samenwerking met YouTube Music uitlichtte -volgens UMG een van de snelst groeiende muziekaanbieders- schreef hij de verbetering van het afgelopen kwartaal niet aan iets specifieks toe. Hoe dan ook: beleggers haalden opgelucht adem. Het aandeel steeg na de cijferpresentatie zo’n 2 procent.

UMG ziet streamingactiviteiten weer iets aantrekken

Bron: kwartaalverslagen UMG.

De streamingcijfers waren dus beter dan verwacht, maar dat was niet het geval bij de gratis streamingdiensten. Daar bleef de groei zwak (0,3 procent). Al was er wel sprake van een verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal toen de omzet met bijna 4 procent afnam. De advertentie-inkomsten zijn afhankelijk van de promotiebudgetten van bedrijven en die staan onder druk vanwege magere economische vooruitzichten.

Groeipad
De kwartaalcijfers volgen op de beleggersdag (Capital Markets Day, CMD) van 17 september, waar operationeel directeur Boyd Muir analisten en beleggers op het hart drukte de resultaten vooral niet per kwartaal te beoordelen. Tussentijdse verschuivingen kunnen op korte termijn zorgen voor flinke uitschieters, aldus Muir.

UMG beloofde tijdens die dag dat de omzet uit streamingdiensten (abonnementen en advertenties bij elkaar) terug zou keren op het oude groeipad: de verkopen moeten tussen de 8 en 10 procent per jaar stijgen tot 2028. Volgens Muir moet circa de helft van die omzetgroei komen uit een verdere toename van het aantal abonnees van streamingdiensten (het volume-effect). De andere helft van de groei wil UMG realiseren door meer omzet uit iedere klant te persen (het prijseffect).

Superfans
Het muziekbedrijf zet bij dat laatste onder andere in op superfans van extreem populaire artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish. Volgens UMG is circa twintig procent van de abonnees van streamingdiensten bereid om een duurder premium-abonnement af te nemen. Premium-klanten profiteren niet alleen van een betere geluidskwaliteit, maar ze kunnen ook de nieuwste hits van hun favoriete artiesten eerder beluisteren. 

Eind dit jaar lanceert streamingdienst Spotify naar verwachting een nieuw abonnement dat intern door medewerkers Superpremium zou worden genoemd. Naar verwachting zal het prijskaartje daarvan zo’n vijf euro hoger liggen dan het huidige Premium-abonnement (10,99 euro per maand). Op het hoofdkantoor van UMG in Hilversum zal ongetwijfeld nauwgezet worden gevolgd of Spotify-gebruikers wel op zo’n Superpremium-abonnement zitten te wachten.

Voor het vierde kwartaal is UMG voorzichtig. Het bedrijf kan bijvoorbeeld niet langer profiteren van het effect van de eerdere prijsverhoging van Spotify. UMG zal vanaf volgend jaar moeten laten zien dat het verder kan versnellen tot binnen de bandbreedte van 8 tot 10 procent. Alleen zo kan het muzieklabel sceptische beleggers overtuigen dat er daadwerkelijk nog muziek zit in het bedrijfsmodel.

Beleggers lijken vooral uit te gaan van het mantra eerst zien dan geloven. Het aandeel is wat hersteld maar noteert op 23 euro nog altijd 18 procent onder het koersniveau van vóór de tweedekwartaalcijfers.

 




Gerelateerde artikelen